Diverse tips och information
Här kan du hitta diverse tips & trix som vara bra att känna till!
Vi alla har säkert olika saker och erfarenheter som vi här kan dela med oss av till andra boende i föreningen. Maila gärna dessa tips till styrelsen på billdals.kyrkby@home.se
UNDERHÅLL & SKÖTSEL
Frånluftsvärmepump - Rengöring av luftfilter
Ventilationssystemet i bostaden fungerar så att en frånluftsfläkt suger ut luften från badrum, wc, kök och förråd och ersättningsluft tas in i bostaden via tilluftsdon i sov- och vardagsrum. För att få fräsch luft i lägenheten så måste luftfiltren rengöras eller bytas regelbundet. Ni har säkert sett ett meddelande i displayen på frånluftsvärmepumpen, som står i badrummet, med felkod "A-01". Det indikerar att luftfiltret måste rengöras. Detta måste göras ca 4ggr /år.
1) Ställ strömställaren på läge "0".
2) Den övre frontluckan öppnas genom att dra ut den i underkant och därefter lyfta upp den.
3) Dra ut filterkassetten.
4) Rengör filtret eller byt det om det är trasigt. Själv tar jag ur filtret och använder dammsugaren.
5) Sätt tillbaka allt.
6) Ställ tillbaka strömställaren i läge "1". Nu har du nollställt felkod "A-01" i ca 4 månader. Tänkt på att vid ett eventuellt strömavbrott så har denna påminnelse nollats, så håll själv lite koll på när du senast rengjorde filtret.
7) Passa även på att dammsuga ventilerna i taket samtidigt.
Tilluftsfilter bakom element (radiator)
För er som bor på övervåningen eller som har element (radiatorer) så finns det tilluftsfilter som är placerade bakom elementen. Dessa filter bör bytas varje år (enligt tillverkaren i alla fall), men det kan räcka med att dammsuga dem första året och byta dem vartannat år. För att byta filtren så öppna plåtluckan ovanpå elementet och lyft ur luftfiltret uppåt. Läs av vilket filter du har t.ex. "komfortfilter F7-310" på samtliga element, storleken varierar nämligen. För att beställa nya filter så kan du gå till www.acticon.se, de kostar här ca 60 SEK /st. Det finns säkert fler företag som säljer dessa filter, kanske dessutom billigare (tips önskas).
EL, VÄRME OCH VATTEN
Inställning av värme
En av alla sakerna i hemmet som förbrukar mycket ström är frånluftvärmepumpen NIBE Fighter 310P. Det är därför viktigt att denna är rätt inställd för att man inte skall "elda för kråkorna". En optimal temperatur hemma är omkring 21 grader. Det finns många idéer om hur termostaten på radiatorn (elementet) skall ställas in. Själv fick jag information från NIBE supporten att de rekommenderar att samtliga termostater på elementen står på max värme och att man istället sänker temperaturen hemma på frånluftvärmepumpen i badrummet. Fördelen skulle vara att man inte stoppar cirkulationen av vattnet så att pumpen arbetar mindre. Nackdelen är att man kan få olika temperaturer i olika rum. Själv har jag inte märkt av detta så mycket så det är nog inte ett stort problem. Det är bara att prova sig fram. Tänk på att om du ändrar några inställningar, låt det gå ett tag innan du drar någon slutsats. Det tar ett antal timmar (vänta ca en halv dag) innan det blir temperaturstabilt.
Installera NIBE Rumsgivare för stabilare inomhustemperatur
Har du upplevt att temperaturen inomhus kan varierar beroende på vädret och att du måste justera temperaturen på ratten som sitter på frånluftsvärmepumpen för att kompensera inomhustemperaturen? Även om man då justerar temperaturen så tar det lång tid innan det händer något. För att undvika detta fenomen så finns det ett tillbehör från NIBE som skall motverka detta problem, en rumsgivare RG10 från NIBE (Läs mer om denna nedan).
Rumsgivaren finns att beställa av t.ex. ETB Installation. Installerat och klart kostar en rumsgivare normalt omkring 3 500:-. I detta pris ingår det en inställelseavgift på ca. 1 900:- (att åka till Billdal). Efter att ha talat med ETB så förhandlade jag till mig bättre priser. Om jag samlade ihop några grannar som beställde samtidigt, så delade vi i princip på inställelseavgiften. Följande priser gavs då:
Vid 3st rumsgivare: 2 500:- per styck
Vid 5st rumsgivare: 2 200:- per styck
En förutsättning för dessa priser är att de hinner montera hos samtliga vid ett och samma tillfälle. Priserna nämnda ovan gällde i November 2008. Är du intresserad, samla ihop tre eller fem stycken grannar (de hinner inte fler på en dag) och kontakta Johan på ETB, telefon 0706-451 801. De behöver namn, adress och telefonnummer till grannarna och ringer själva runt till dessa personer och bokar EN dag då alla kan.
Rumsgivare RG10
Rumsgivaren kan korrigera temperaturen till radiatorer eller golvslingor beroende på ökad inomhustemperatur i samband med solinstrålning, uppvärmning med annan värmekälla eller ökad inomhusaktivitet. Rumsgivaren kan också snabbare korrigera temperaturen i samband med återkoppling av bortkopplad eleffekt, exempelvis rundstyrning.
Önskad temperatur kan ställas in med ratten på rumsgivarenheten. Skalan är graderad 1 – 9, där siffran 5 motsvarar ca 21 °C. Max rumstemperaturinställning är 30 °C och lägsta inställning är ca 15 °C.* Om rumstemperaturen ändras kommer rumsgivaren att känna detta och kompensera framledningstemperaturen till värmesystemet för att behålla önskad temperatur i rummet. Anledningen till sänkt temperatur kan vara kraftig utvädring eller bortkoppling av elenergi under vissa perioder på året, så kallad rundstyrning. Rundstyrning är till för att spara och omfördela elenergi under perioder då elförbrukningen är hög och innebär att elpatronen i värmeanläggningen ej får den energi som behövs för att hålla en viss rumstemperatur. Under normala förhållande ändras rumstemperaturen inte så mycket.
BREDBAND, TV OCH TELEFONI
Bredband
Föreningen har ett avtal med GothNets bredbandsnät. GothNet har själva inget bredband att erbjuda, utan ansvarar endast för själva koaxkabeln till din bostad. För att få deras bredband så kontaktar du istället den bredbandsleverantör du själv vill ha. Dock går det inte att teckna abonnemang hos vem som helst utan bara hos de som GothNet själva har tecknat avtal med. Dessa är Bredband2, Telia (stadssurf), Bahnhof AB, ABC Bredband, Bitcom och Jacket. Adresser till dessa hittar du på Internetleverantörer Koax Naturligtvis så kan man också välja en valfri bredbandsleverantör och få sitt bredband via telefonjacket.
Television
Föreningen har ett avtal med GothNets Kabel-TV bolag och erbjuder just nu 23st kanaler. Dessa kanaler ingår i din månadsavgift och man behöver ingen speciell box för att kunna titta på dessa kanaler. Bildkvalitén kan dock bli mycket bättre om man köper en digitaltv-box (DVB-C box), vilket är fullt möjligt att koppla in eftersom GothNet skickar ut både digitala och analoga signaler. Idag finns det två stycken godkända digitalboxar ute i handeln att köpa, Homecast C3100 och Digiality C-2001CX. Vill du veta mer om dessa boxar eller vilka butiker som säljer den, läs mer på www.gothnet.se. Vill man ha ännu fler kanaler så kan man även kontakta Canal Digital (www.canaldigital.se) eller Svensk Programagentur (www.spa.se).
Nytt bredband, TV och telefoni
Under maj-juni 2014 kommer nya fiber att dras för att få ett bredband med högre hastighet. Det nya avtalet beräknas vara i drift under juli. I avtalet ingår ett basutbud av TV-kanaler samt finns möjlighet att ansluta till IP-telefoni. Separat och mer detaljerad information har delats ut i allas brevlådor.